Koreaanse cultuur

[pdf doc in het frans]


Overzeese geadopteerde kinderen keerden terug als kunstenaars… Tentoonstelling ‘Homeland’

door Kimura Byol Lemoine, op 13 april 2023

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van adoptie in het buitenland zullen internationale geadopteerden een maand lang hun thuisland bezoeken en een kunsttentoonstelling houden in de Nationale Assemblee en Insa-dong.

De Arts and Culture Association with Overseas Adoptees (KADU, CEO Park Chan-ho) hield de openingsceremonie van de ‘KADU Overseas Adopted Artist Exhibition’ om 15.00 uur op de 10e in de speciale tentoonstellingshal in de 2e lobby van de National Vergadering Ledenzaal.

Deze tentoonstelling wordt mede georganiseerd door Rep. Sujin Lee, Minjung Kang en Seongju Kim van de Democratische Partij van Korea, en onafhankelijke leden Hyeongbae Min en Mihyang Yoon, en KADU.

Tijdens de openingsceremonie zei vertegenwoordiger Soo-jin Lee (Dongjak-eul, Seoul): “Dit jaar is het 70 jaar geleden dat adoptie in het buitenland plaatsvond. We moeten ons best doen op het gebied van uitvoering en budgettering’, eiste hij.

Park Chan-ho, CEO van KADU, zei: “Het is niet de schuld van de geadopteerden dat ze de Koreaanse taal of cultuur niet kennen.”

In de tentoonstelling presenteren 28 geadopteerden uit 11 landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Denemarken, Frankrijk, Zweden, België en Noorwegen, 80 schilderijen, foto’s, installatiekunst en video’s rond het thema ‘moederland’. Deze werken bevatten de pijn die wordt ervaren tijdens het proces van overzeese adoptie en het verlangen naar de geboorteplaats. Ze zijn van plan hun verhalen ook aan het Koreaanse publiek te vertellen.

Tot 15 mei wordt het gehouden in de speciale tentoonstellingshal van de Ledenhal van de Nationale Vergadering en van 19 tot 2 mei wordt het verplaatst naar het Maru Art Centre in Insa-dong. Op de 23e staat ook een gesprek met de artiest gepland om 15.00 uur.

In het verlengde van de tentoonstelling wordt op de 21e om 14.00 uur een forum gehouden. in de National Assembly Members’ Hall met als thema ’70 jaar internationale adoptie, heroverweging van internationale adoptie’. Op de 22e is er een traditionele exorcismevoorstelling met als thema ‘moederland’.

Ondertussen voert KADU ook vrijwilligersactiviteiten uit, zoals het geven van Koreaanse namen aan internationale geadopteerden en het aansteken van kaarsen van hoop voor overzeese geadopteerden. Fotografen Park Chan-ho, Park Jong-myeon, Lim Anna, Yoon Jeong-mi, kinderschrijver Lim Jeong-jin, traditionele kunstenaar Lee Mi-young, nationaal immaterieel cultureel bezit Kim Hye-gyeong en Jeonnam immaterieel cultureel bezit Kim Jeong- hee zijn actief als leden.